Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστού Λουκά

ΙΣΤΟΡΙΑ

Με τη σταδιακή ανάπτυξη του Νοσοκομείου ήταν απαραίτητο να καλύπτονται και οι θρησκευτικές ανάγκες-αναζητήσεις των νοσηλευομένων. Για το λόγο αυτό επισκέπτονται και διακονούν τους ασθενείς ο έγγαμος κληρικός π. Δαυίδ, και ο εφημέριος του νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Κουτής.

Τον Φεβρουάριο του 1952 διορίζετε ως εφημέριος του Ιδρύματος ο Μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Γιαννακάκης. (Βλέπε σχετικό Video της Ι. Μονής Αγ. Ιωάννου Αιγιαλείας) Οι συνθήκες δύσκολες, οι ανάγκες πολλές, αλλά μεγάλος και ο ζήλος του νέου εφημερίου. Μένοντας σε μικρό δωμάτιο στο λιακωτό (την «ταράτσα») του Νοσοκομείου, μπορεί και είναι παρών 24 ώρες στο εικοσιτετράωρο κοντά στους πονεμένους. Τους παρηγορεί, τους εμψυχώνει, τους στηρίζει, στις δύσκολες στιγμές που ζουν στο κρεβάτι του πόνου. Όμως, το Νοσοκομείο δεν είχε παρεκκλήσιο. Οι απαραίτητες ακολουθίες (Παρακλήσεις, Ιερ. Ευχέλαιο Εξομολόγηση κ. ά.) τελούνται στους χώρους νοσηλείας. Η Θεία λειτουργία στο υπόγειο στο μεγάλο διάδρομο του ακτινολογικού, ο οποίος κάθε Κυριακή πρωί με τη συνεργασία τις φροντίδες και τον ζήλο των εργαζομένων και την επίβλεψη του εφημερίου μετατρέπονταν σε Ναό εκστρατείας. Μέχρι σήμερα παραμένουν ζωηρές και νοσταλγικές οι αναμνήσεις όλων όσοι συμμετείχαν στις λατρευτικές αυτές συνάξεις.

Τα χρόνια αυτά ωρίμαζε η ιδέα ότι και το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ πρέπει ν αποκτήσει το δικό του Ναό. Με την επιμέλεια του τότε Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιου Βοϊσκου, και τη συνεργασία των συμβούλων κ. Γεράσιμου Κωνσταντάτου και Νικόλαου Τσακογιάννη, εγκρίθηκε με την πρώτη συνεδρία του Δ.Σ. η αίτηση του εφημερίου για την ανοικοδόμηση Ναού. Το έργο ανετέθη στον Αρχιτέκτονα κ. Θεόδωρο Αδάμη και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Νικόλαο Βαλλιανάτο.

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 1958 από την Υπουργό Προνοίας κ. Λίνα Τσαλδάρη έγινε η κατάθεσις του θεμελίου λύθου του Ναού, παρουσία του προσωπικού του Νοσοκομείου και πολλών επισήμων. Η ανοικοδόμηση, με επιχορήγηση τότε, 300.000 δρχ. από το Υπουργ. Κοινωνικών Υπηρεσιών, άρχισε άμεσα. Το Πάσχα είχε φθάσει σχεδόν στη στέγη και το καλοκαίρι ο Ναός (σαν οικοδόμημα) ήταν σχεδόν έτοιμος. Σύντομα ολοκληρώθηκαν οι οικοδομικές εργασίες, αντιμετωπίστηκαν οι λειτουργικές ανάγκες, και από στις γιορτές των Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς άρχισε να λειτουργείται (χωρίς να έχει καθαγιαστεί). Το πλευρό του παλαιού νεοκλασικού κτηρίου κοσμούσε τώρα η Σταυρεπίστεγος Βασιλική του Αγ. Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού(ο Ναός του Ιδρύματος).

Τις αρχές τις Δεκαετίας του 1960 ο Ναός αγιογραφήθηκε.. Την θαυμάσια αγιογράφηση, ανέλαβε και ολοκλήρωσε σε μία διετία, ο εξαίρετος αγιογράφος κ. Δημήτριος Κεντάκας. Επιβλητικές και κατανυκτικές τοιχογραφίες κοσμούν σήμερα το εσωτερικό του Ναού και συγκινούν τους προσκυνητές και θυμίζουν Βυζαντινά αγιορείτικα προσκυνήματα. Αξιοσημείωτη είναι η σπάνια αγιογράφηση των 24ρων οίκων του Ακαθίστου Ύμνου στον Πρόναο που αποτελεί το σέμνομα και το στολίδι του Ναού.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1965 * από τον Μητροπολίτη Τρίκης και Σταγών κ Διονύσιο έγινε ο καθαγιασμός του Παρεκκλησίου. Ημέρα χαράς και ευλογίας για το Ίδρυμα ολόκληρο. Με την παρουσία πλήθους πιστών και προσωπικού του Ιδρύματος, και τη συμμετοχή πολυπληθούς Ιερατείου,(4 αρχιμανδριτών 4 πρεσβυτέρων και διακόνου) ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Διονύσιος τέλεσε τα εγκαίνια του Ναού καθαγιάζοντας εκτός από την κεντρική και μία δεύτερη Αγ. Τράπεζα στην νότια κόγχη του Αγ. Βήματος αφιερωμένη στην Οσία Ξένη. Έτσι ο Ναός μας πανηγυρίζει εκτός από τον Αγ. Λουκά (18η Οκτωβρίου) και την Αγ. Ξένη στις (24 Ιανουαρίου)

Την 7η Αυγούστου 1986 διορίστηκε ως εφημέριος του Νοσοκομείου ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Θεμ. Κοντογιάννης που διακονεί στο Ίδρυμα μέχρι σήμερα, και είναι ο δημιουργός της παρούσης Ιστοσελίδας.

Τις δεκαετίες 1990 έως και μετά το 2000 στο παρεκκλήσι μας λειτούργησαν κάθε χρόνο με πλούσια δράση και προσφορά κατηχητικά σχολεία στα οποία πολλοί πολύτιμοι συνεργάτες προσέφεραν εθελοντικά και πρόθυμα συμμετείχαν τα παιδιά τῶν Ἐκκλησιαζομένων στο Παρεκκλήσι μας (βλέπε Ιστορικές ΦΩΤΟ)

Στις 28 Αυγούστου του 1992 ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης (Υμνογράφος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας)με αίτηση του εφημερίου του Ιδρύματος συνέθεσε Παρακλητικόν Κανόνα εις τον Απόστολον & Ευαγγελιστή Λουκά τον Ιατρό. Η ακολουθία ψάλλεται (από την άνοιξη του 2000 με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου)

Τον Μάρτιο του 1993 κυκλοφόρησε το Μηνιαίο έντυπο του Παρεκκλησίου μας με τίτλο «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ«. Το τέλος κάθε μηνός, προγραμματίζονταν από τον εφημέριο και διανεμόταν στο εκκλησίασμα για ενημέρωσή τους οι ακολουθίες του επομένου μηνός. Από τον Μάρτιο του 1993 η ανακοίνωση αυτή πήρε τη μορφή 4σέλιδου(και σύντομα 8σέλιδου) εντύπου γραμμένου στη γραφομηχανή. Σ΄ αυτό εκτός από τις ακολουθίες του μηνός που ανακοινώνονται στη πρώτη σελίδα, περιλαμβάνονται πατερικά και άλλα εποικοδομητικά και επίκαιρα κείμενα. Σήμερα στοιχειοθετείται (από τον εφημέριο) με τη χρήση Η/Υ , φωτοτυπείται σε 250-300 αντίγραφα και διανέμεται δωρεάν.

Ιδιαίτερη ευλογία απετέλεσε για το Ίδρυμα η επίσκεψη σ΄ αυτό την 23η Δεκεμβρίου 1998 του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου (πρώτη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου στο Ίδρυμα) να ευχηθεί στο προσωπικό και τους νοσηλευομένους για τις ημέρες των Χριστουγέννων. (βλέπε σχετικά στην Επίσκεψη του Μακαριωτάτου)

Την άνοιξη του 2000 ολοκληρώθηκε η πρώτη ανακαίνιση του Παρεκκλησίου μας. Οι εργασίες έγιναν μετά από αίτημα του εφημερίου, με την φροντίδα και επιμέλεια της διευθύνσεως, (δαπάνη του δημοσίου) από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Γεώργιο Πλατσάκη και τους τεχνικούς του.

Συγκεκριμένα:
Α- Μετά την αποψίλωση της προηγουμένης κεραμοσκεπής (που παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα στεγανότητας), έγινε στερέωση με τσιμεντοκονία στεγανοποίηση θερμομόνωση της οροφής του Ναού και κατασκευή νέας κεραμοσκεπής πανομοιότυπης με την προηγουμένη.
Β- Έγινε καθαρισμός με υδροβολή και ιδικά καθαριστικά των εξωτερικών όψεων του ναού για την απομάκρυνση των παλαιών ρύπων και της σκόνης, και στη συνέχεια στεγανοποιήθηκαν και χρωματίστηκαν με σύγχρονα σκευάσματα ποιότητος.
Γ- Αντικαταστάθηκαν – ανακατασκευάσθηκαν τα κατεστραμμένα από την υγρασία μέρη από τις μεταλλικές εισόδους του Ναού, και χρωματίστηκαν μαζί με τα παράθυρα.

Την 27η Ιουλίου 2000 με την επιμέλεια και φροντίδα του Εφημερίου και τη βοήθεια συνεργατών του, τοποθετήθηκε και λειτουργεί η Ιστοσελίδα του Παρεκκλησίου μας.

Τον Οκτώβριο του 2000 εορτάστηκε η 35η επέτειος των εγκαινίων του Παρεκκλησίου μας. Τις εκδηλώσεις και την πανήγυρη Ευλόγησε και ελάμπρυνε με την (για πρώτη φορά) χοροστασία του στον πανηγυρικό εσπερινό ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος χειροθετόντας αναγνώστη τον δεύτερο ιεροψάλτη (λαμπαδάριο) του Παρεκκλησίου μας, Θεμιστοκλή Κοντογιάννη.

Τα Χριστούγεννα του 2000 για τρίτη φορά στις 20 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε το Νοσοκομείο μας και ευχήθηκε στο προσωπικό και τους νοσηλευομένους για τις ημέρες των Χριστουγέννων ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος.

Το Χειμώνα του 2000 προς το 2001 έγινε αναμόρφωση του προαυλίου του Παρεκκλησίου και διάνοιξη εισόδου στο προαύλιο προς την οδό Λυκαωνίας
Συγκεκριμένα:
Α-
Έγινε αποψίλωση του παλαιού δαπέδου και μετά την διαμόρφωσή του για την συλλογή και παροχέτευση των ομβρίων υδάτων έγινε νέα καλαίσθητη επίστρωση.
Β- Έγινε διάνοιξη εισόδου προς την οδό Λυκαωνίας (ή όλη εργασία απέβλεπε να γίνει κατά το δυνατόν πιστότερη απομίμηση της επί της Β. Σοφίας περίφραξης και εισόδου του Νεοκλασικού Κτηρίου).
Γ- Στο προαύλιο τοποθετήθηκαν καλαίσθητη κρήνη, τραπεζάκια, παγκάκια, & σιντριβάνι.
Δ- Στους παραστάδες της εισόδου τοποθετήθηκαν δεξιά ψηφιδωτή εικόνα του Ευαγγελιστού Λουκά και στην αριστερή μαρμάρινη επιγραφή για το Ναό και τα εγκαίνιά του.
Ε- Παράλληλα διαμορφώθηκε ως κυρία είσοδος του Παρεκκλησίου η Νότια επί της Β. Σοφίας και έκλεισαν οι Βόρεια και Νότια είσοδοι στο πρόναο.

Τον Ιούνιο του 2001 πραγματοποιήθηκε γενικό ξυρό (χωρίς χρήση χημικών καθαριστικών) καθάρισμα των Τοιχογραφιών του Παρεκκλησίου. Κατά τις εργασίες καθαρισμού έγινε μόνο επιμελής αφαίρεση της αιθάλης (καπνού) πού είχε επικαθίσει στις τοιχογραφίες χωρίς καμία άλλη επέμβαση σ΄αυτές. Οι «λεκέδες» από παλαιότερες ερασιτεχνικές και ανεπιτυχείς προσπάθειες καθαρισμού, καθώς και εκείνοι πού προκλήθηκαν από την υγρασία παραμένουν, για κάποιον επόμενο καθαρισμό με το σκεπτικό ότι όσο λιγότερες και επιεικέστερες προσπάθειες καθαρισμού γίνονται τόσο λιγότερο φθείρονται οι τοιχογραφίες.

Στο Παρεκκλήσι και το Νοσοκομείο μας εκκολάφτηκε και βλάστησε σαν προσωπική αγωνία και «ερασιτεχνική» διακονία, η ιδέα του οργανωμένου Εκκλησιαστικού Εθελοντισμού στους χώρους Υγείας.

Την άνοιξη του 2003 έγιναν οι πρώτες συναντήσεις σε μία προσπάθεια να οργανωθεί και να λειτουργήσει η σημερινή Εθελοντική Διακονία Ασθενών, και συνεχίζει έως σήμερα να φιλοξενεί πολλές λειτουργικές και άλλες εκδηλώσεις της.

Στο υπόγειο του Παρεκκλησίου μας λειτούργησε έως την άνοιξη του 2005 το πρώτο γραφείο της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

Στις 30 Μαρτίου του 2010, Μεγάλη Τρίτη, οι εθελοντές της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών υποδέχθηκαν στο παρεκκλήσι μας και δέχθηκαν τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου μας κ. κ. Ιερωνύμου Β’, που έφθασε στο Νοσοκομείο να επισκεφτεί και να ευχηθεί στους εργαζομένους και νοσηλευομένους του.

Τον Οκτώβριο του 2010 μια ακόμη μοναδική ευλογία επιφυλάχθηκε για το Παρεκκλήσι μας. Στην εορτή του Αγίου μας και την 45η επέτειο των εγκαινίων, λειτουργήθηκε από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ. κ. Ιερώνυμο Β΄. Παρά την έντονη φθινοπωρινή καταιγίδα οι εργαζόμενοι, οι νοσηλευόμενοι και πλήθος πιστών λειτουργήθηκαν και δέχτηκαν τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου μας.

Από τις αρχές του 2015 σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσηλευτηρίου συγκροτήθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κοινή πενταμελής επιτροπή η οποία και ανέλαβε καθήκοντα Διοίκησης Διαχείρισης και Λειτουργίας του Παρεκκλησίου.

Την τελευταία εικοσαετία το Παρεκκλήσι μας είχε την ευλογία να φιλοξενήσει τρείς φορές τεμάχιο ιερού λειψάνου του Ευαγγελιστού Λουκά.

Έγιναν βαπτίσεις και γάμοι πολλών νοσηλευομένων και οι περισσότεροι απ’ αυτούς σήμερα μας περιμένουν στην ουράνια πατρίδα μας.

Παρακαλούμε προσθέστε μαζί τους και τις δικές σας ευχές και προσευχές ο Άγιος Θεός να μακροθυμεί και να ευλογεί τη διακονία μας.

(*) Στο βιβλίο «Κοντά στον πόνο και μαζί με τους πονεμένους» ΑΙΓΙΟ 1995 γραμμένο από τον π. Ευσέβιο Γιαννακάκη αναφέρεται ως ημερομηνία καθαγιασμού η 26 Σεπτεμβρίου (ημέρα που πανηγυρίζει η Ι. Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στο Βερύνο στην οποία και ανεπαύθει ο Γέροντας).

Η ημερομηνία αυτή ελέγχεται ως ανακριβής από δύο Ιερά Αντιμήνσια που υπάρχουν στο Ναό και καθαγιάστηκαν την ημέρα των εγκαινίων του.

Τά αντιμήνσια αναφέρουν ως ημερομηνία του καθαγιασμού των, την 18-10-1965 και τόπον καθαγιασμού των, τον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ» Αθηνών
(Βλέπε Φωτογραφία)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΝΑΟΔΟΜΙΑ

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ